Asker-Siyaset İlişkisi
Darbe Davalarındaki Gelişmeler ve Beklentilerimiz (14 Nisan 2015)
ÖZLEMİMİZ;
ADİL YÖNETİM
TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ YARGI
(14 Nisan 2015)
DARBE DAVALARINDAKİ GELİŞMELER
Balyoz Davası:
İstanbul Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, Yargıtay 9. Ceza Dairesince mahkûmiyetleri onaylanmış olarak kendisine gelmiş olan ?Balyoz Planı?[1] davası ile ilgili 236 sanığın duruşması 31 Mart 2015 tarihinde, mahkûmiyet kararları bozulmuş olarak kendisine gelmiş olan 63 zanlının duruşmaları da 07 Nisan 2015 tarihinde yapılmıştır.
Duruşmalarda mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı tarafından her iki duruşmada da, dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı bu nedenle de sanıklarla suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığı belirtilerek ?Balyoz Planı? sanıklarının tamamının beratı istenmiştir.
Mahkeme heyeti her iki duruşmada sanıkları dinledikten sonra açıkladığı kararında önce, kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi?nin 2 Mayıs 2013 tarihli mahkûmiyet hükmünün iptal edildiğini belirtmiş, sonra da sanıklara yüklenen?Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçunun? sabit olmadığının anlaşıldığını belirtilerek ?Balyoz Davası? sanıklarının tamamı hakkında beraat kararı vermiştir.
Bir tarafta Yargıtay 9. Dairesinin de onayladığı 10. Ağır Ceza Mahkemesinin mahkûmiyet kararı, diğer tarafta 4. Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararı.
Türk adalet sisteminin iki ayrı mahkemesi ve taban tabana zıt iki ayrı kararı, birisi deliller yeterli derken diğeri yetersiz olduğunu belirtmektedir.
Kamuoyunun kafası karışık, kararı ile adalette isabet eden Mahkeme hangisi acaba? Mahkûmiyet kararı veren Mahkeme mi?
Yoksa beraat kararı veren Mahkeme mi isabet etti?
Alt Kategoriler
-
Siyasî Beyanatlarla ilgili Yorumlar
- Makale Sayısı:
- 57