LPG Depolama Raporu - 1 (18 Nisan 2001)

(HABAŞ Sanayi ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrileri AŞ, Büyükçekmece ilçesi, Yakuplu beldesi, Ambarlı Liman Kompleksi sahasının bulunduğu alan üzerinde Likit Propan Gazı (LPG) depolama amacıyla, beşer bin metre küplük iki adet depo tankı  inşası faaliyetini başlatmışken, bölge sakinlerinin duyarlı tutumları ve depoların inşası halinde bölgede yaratacağı tehlikeyi işaret eden, 21.04.2001 tarihli, aşağıdaki raporumuz sonucunda, söz konusu LPG depolarının inşaatı durdurulmuş ve usulsüzlüğe onay verenler yargı önüne çıkarılmıştır.)

MESKUN MAHALLERE ELİMİZLE ATOM BOMBASI YERLEŞTİRMEYELİM

  Ambarlı Limanında tesis edilecek, 10 000 metre küp kapasiteli  tanklarda depolanacak , LPG, yanıcı, yakıcı,parlayıcı ve patlayıcı özelliğe sahiptir. Bu depoların infilakı halinde , çevreye ne denli zarar verileceğinin bilinmesi gerekir.

 

Barış Şartlarında : Tank gövdesindeki teknik zayıflıklar ; doldurma ve boşaltma aparatlarındaki kırılma, yırtılma ve teknik arızalar ; İhmal ve kazalar  ile sabotajlar sonucunda bu depolar infilak edebilir.

Olağanüstü Hallerde : Deprem ve heyelan gibi tabii afetlerde ; yıkılma ,çatlama ve kırılma gibi sebeplerle depolar infilak edebilir .

 

Savaş Halinde : Liman olması,yakınında Ambarlı Santralının bulunma , LPG tanklarının mevcudiyeti , ayrıca da tankların infilakı sonucunda çevreye verebileceği zarar dikkate alındığında, stratejik bir hedef değerinde olan LPG tesislerine füze ve uçaklarla yapılabilecek taarruzlar sebebiyle depolar infilak edebilir.

HİROŞİMADAN DERS ALALIM

6 Ağustos 1945 tarihinde Hiroşima da , 9 Ağustos 1945 tarihinde de Nagazaki'de ABD tarafından patlatılan iki atom bombası Japonya?yı teslim aldı. Hiroşima'da patlatılan bombanın 20 kilo ton gücünde olduğu biliniyor. Bombanın yerden belirli bir yükseklikte patlatılması sonucunda :

  • 400 m. çapında bir ateş topu meydana gelmiş ve yerde 400 m.lik alanı eriterek ateş gölü haline getirmiş,Çevresindeki canlı cansız her şeyi yakmış,
  • Ateş gölündeki erimiş cürufu ,bir ateş bulutu halinde yerden 12000 m. yüksekliğe kaldırmış, bu cüruf da rüzgarın yönüne göre yere serpilmiş ,
  • Patlama noktasından çevreye doğru 5 saniye süreyle şiddetli bir rüzgar meydana gelmiş, sonra çevreden merkeze ikinci bir rüzgar oluşmuş,bu rüzgarlarla binalar ve ağaçlar yıkılmış,
  • Patlama sırasında hasıl olan rüzgar ve ısı sebebiyle :
    • 2 Km. yarı çap içinde kalan bütün yapılar yok olmuş,
    • 2:4 Km. yarı çap içindeki yapıların % 85'i yerle bir olmuş,
    • 5 Km. yarı çap içindeki yapıların % 60'ı yıkılmış,
  • 419000 nüfusu olan Hiroşima'da ilk anda 80000 kişi hayatını kaybetmiştir. Hiroşima ve Nagazaki'de 300000 kişinin öldüğü, 250000 kişinin de yaralandığı bazı ansiklopedilerde yer almaktadır.  İlk ölümlerin %15'inin, Atom bombasının Radyasyon etkisi ile geriye kalanının ise termal(ısı) ve blast(rüzgar) etkisi ile olduğu bilinmektedir.

10000 METREKÜP  LPG DEPOSU  10 KİLOTONLUK ATOM BOMBASINA

 

Bir Kilo tonluk Atom Bombasının  tahrip gücünün , 1000 tonluk TNT (Dinamit) ' nin  tahrip gücüne denk olduğu bilinmektedir. Kapalı yerde infilak eden LPG nin dinamitten de daha fazla etki yapacağı düşünüldüğünde Ambarlı Limanına tesis edilecek 5000 er tonluk iki adet LPG Tankının İnfilakı halinde , çevrede 10 Kilo ton güçünde atom bombasının Termal ve Blast tesirine denk tesir yapacağı anlaşılır.

ÇEKMECE GÖLLERİ ARASINDA TAŞ ÜSTÜNDE TAŞ KALMAZ

Ambarlı limanına inşa edilecek söz konusu LPG Tanklarının Herhangi bir sebeple infilakı halinde :

  • Doğuda Küçükcekmece,Batıda B.Çekmece ve Kuzeyde TEM Oto yolu arasında kalan bölgede ;yapılarda çok büyük tahribat ve yangınlar, nüfus yoğunluğu ile orantılı miktarda toplu ölümler olabileceği ,
  • Ambarlı Limanında 500:600 m. çapında yeni bir körfezin oluşabileceği ,
  • Ambarlı Limanı ve Ambarlı Elektrik Santralının Tamamen tahrip olacağı değerlendirilmelidir.

SONUÇ :

  • Deniz Ulaşımı için önemi bulunan Ambarlı Limanına,Ambarlı Santralinin yakınına ve en önemlisi meskun mahallin içine, ne zaman tetikleneceği bilinmeyen 10 Kilo ton güçünde ATOM BOMBASINI  kendi ellerimizle yerleştirmeyelim.
  • Benzeri tesisleri meskun mahallerden ve diğer kritik tesislerden en az 10 Km. uzağa inşa edelim.
  • İnsana ve canlı varlıklara her şeyden fazla değer verirsek sorunlarımızın çözümünde müşterek noktayı bulabileceğimizi bilelim. 18 Nisan 2001

Adnan TANRIVERDİ (E.Tuğgeneral)

 

DENK ETKİ YAPAR

Paylaşmak ister miydiniz?

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn