Genelkurmay Ergenekon ile İlgili Tutumunu Belirledi (04 Eylül 2008)
GENELKURMAY ERGENEKON İLE İLGİLİ TUTUMUNU BELİRLEDİ
Genelkurmay Başkanlığı, Kocaeli İli Garnizon Komutanı Korg. Galip Mendi vasıtasıyla, Kandıra Ceza Evinde tutuklu bulunan (E) Org. Şener Eruygur ve (E) Org. Hurşit Tolon'u Türk Silahlı Kuvvetleri adına 03 Eylül 2008 günü saat 11 30 da ziyaret etti ve bunun haberini de aynı saatlerde Genelkurmayın resmî internet sitesinde duyurdu. (1)
Olay, ilgi uyandırdı ve çeşitli yorumlara sebep oldu. Ne anlama geliyordu?
Ziyaret yapılmıştır. Ziyaret TSK adınadır ve yargıya güven vurgulanmıştır.
Mesele insani ve kurumsal dayanışma kılıfına büründürülmüş siyasî ve ideolojik bir çıkıştır. Silahlı Kuvvetlerin iç işi sayılamaz.
Her şeyden önce, Genelkurmay Başkanı Org. Sn. İlker Başbuğ'un Cumhurbaşkanı ile ilk haftalık görüşmesi olan 04 Ağustos 2008 günü ceza evi ziyareti konusu Sn. Cumhurbaşkanı ile istişare edilip, bunun sonucuna göre hareket edilmeli idi. Devlet ciddiyetinde adap budur.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin amaçsız, hedefsiz, gayesiz, hesapsız bir faaliyete girişmesi mümkün değildir. O zaman bu ziyaret ne amaçla yapıldı?
Ziyaretin, TSK tarafından belirlenmiş amacı ne olabilir? Bizce üç amaca ulaşmak için yapılmıştır.
-
TSK'nin Ergenekon Davası ile ilgili tutumuna açıklık getirmek, sahiplenmek,
-
Yargıyı etkilemek,
-
Laik düzeni koruma adına, 28 Şubat 1997 tarihinden beri birlikte hareket ettiği, özellikle de 11. Cumhurbaşkanının seçimi öncesinde aktif olarak kendilerini ortaya atan ve Ergenekon tutuklamaları ile demoralize olan çevrelere de cesaret vermek amaçlarıyla yapılmış olması muhtemeldir. Genelkurmay Başkanı Org. Sayın İlker Başbuğ, bu çevreleri ne denli önemsediğini ve ciddiye aldığını, devir-teslim törenindeki ?Buna karşılık bugün, toplumun bir kesimi, yeni bir kültürel kimliğin, yaşam tarzının oluşumunda dini düşüncelere büyük bir ağırlık verildiğini düşünmekte ve gelişmelerden büyük bir endişe duymaktadır. Bu endişe ciddiye alınmalıdır. Çoğulcu demokrasi anlayışı çerçevesinde, toplumsal huzur için bu zorunludur.?sözleriyle kamu oyuna duyurmuştur.
Olayı değerlendirirken Silahlı Kuvvetlerin genel çizgisini gözden uzak tutmamak gerekir.
Ergenekon oluşumu ile TSK'nin profesyonel kadrosu mensuplarının, Türkiye Cumhuriyetinin yönetimi hakkındaki düşünceleri farklı değildir.
Farklı olduğunu düşünenler 28 Şubat Post Modern Darbesini ve bunun mimarı olan kadroları nereye koyabilirler.
Fark uygulanacak müdahale yöntemindedir.
Meşrusu da, gayri meşrusu da seküler milliyetçidir.
Dini değerlerin yükselişini, laik devlet ve Ülkenin geleceği için tehdit görürler.
Etnik yapıya dayalı sosyal ve kültürel talepleri, üniter devlet ve ulus devlete yönelik terörle bir telakki ederler.
Bu nedenlerle, ziyaret açık bir tavırdır. Gayri meşru yöntemlerle iktidarı değiştirmekle suçlanan iki Orgeneral, saklanmadan, gizlenmeden, ceza evinde ziyaret edilmiştir. (Gerçi Orgeneraller hakkında henüz iddianame hazırlanmamıştır, ama ilişkilendirildikleri Ergenekon sorumlularına yüklenen suç özetle ?Silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek; cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak? tır.)
Ziyaret, Silahlı Kuvvetlerin samimi tutum ve davranışını sergilemektedir.
TSK'nin İslâmî inanç eksenindeki yeri bellidir.
Devlet Yönetiminde, siyaset müessesine karşı Anayasal Kurumların güçlendirilmesi talepleri de son devir -teslim törenlerinde aklımızda kalacak şekilde vurgulanmıştır.
Mütedeyyin insanların oyları ile belirlenen iktidarlara bakış açısı da bilinmektedir.
Bu husustaki görüş ve düşünceler de her fırsatta dile getirilmektedir.
Bütün bunlar düşünüldüğünde; TSK'de Ergenekon'un asker sanıklarına sahip çıkmayı görev bilen bir yapı bulunmaktadır.
Bu gerçeği bilerek, Org. İlker Başbuğ Komutasındaki yeni döneminde TSK'nin koruma ve kollama görevini gizli, kapaklı ve örtülü beyan ve eylemlerle değil de; açık ifade ve eylemlerle yerine getirmeye çalışacağı sonucu çıkarılabilir. Yani olaylar karşısında tavrını açık ve net bir şekilde belirlemek suretiyle Kamuoyu ve Anayasal Kurumları etkileme yöntemini kullanacağı anlaşılmaktadır.
Sonuç olarak, Ülke meselelerinde TSK'nin, benzeri net tavırlarını bundan sonra daha sık beklemeliyiz. Ama gerek toplum, gerekse sorumlu yöneticiler bu girişimleri kendine baskı ve tehdit unsuru olarak görüp, doğru bildikleri yoldan vazgeçmemelidirler.
Çünkü TSK'nin, gelişmeler karşısında, tutumunu sergileme dışında bir yaptırım ve fiili müdahale imkanı kalmamıştır.
Ne Yapmak Lazımdır?
TSK'deki dini tehdit gören yapılanma değişmeden, Türk Toplumunun beklediği davranış biçimini göstermesi mümkün değildir.
28 Şubatı yapanlar askerler değil midir?
O günden bu güne, inançlı insanlar tasfiye edildiğine ve yeni alınanlarda da seküler nitelikler arandığına göre, geçmişteki yanlışlarından kendiliğinden vazgeçmesini ve 28 Şubat zihniyetinden farklı bir tablo sergilemesini beklemek fazla saflık olmaz mı? Bunun için:
-
Önce hukuk dışı tasfiyeler durdurulmalı, önüne yasal engeller konulmalıdır.
-
Silahlı Kuvvetlerin profesyonel kadrolarına alınacak personelin seçimindeki kriterler değiştirilmelidir.
-
Askeri okullarda ve profesyonel kadrolarda din eğitimine önem verilmelidir.
-
Askerî Eğitim müesseselerinde askerin, milli iradeye ve onun temsilcisi siyasî iradeye hükmeden değil itaat eden bir konumda bulunması hususu işlenmeli bu husus bir karakter haline dönüştürülmelidir.
-
MGK'nun yapısı değiştirilmelidir. MGK'da Genelkurmay Başkanından başka asker bulunmamalıdır.
-
TBMM ve Hükümetler TSK'ni denetleyip kontrol edebilmelidir. 04 Eylül 2008
Adnan Tanrıverdi
(E)Tuğgeneral
ASDER Gnl. Bşk.
(1) Genelkurmay Başkanlığı İnternet Sitesindeki konu ilgili açıklama:
?1. 3 Eylül 2008 günü, saat 11:30 'da Kocaeli ili Garnizon Komutanı Korgeneral Galip MENDİ, Kandıra Cezaevinde tutuklu olarak bulunan (E) Orgeneral Şener ERUYGUR ile (E) Orgeneral Hurşit TOLON'u ziyaret etmiştir.
2. Türk Silahlı Kuvvetlerine uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, Türk Silahlı Kuvvetleri adına gerçekleştirilmiştir.
3. Bilindiği üzere, dün olduğu gibi bugün de Türk Silahlı Kuvvetlerinin yargıya olan saygısı ve güveni tamdır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.?