Askerin Açıklamaları (15 Haziran 2009)

ASKERİN AÇIKLAMALARI

(Konu geniş bir şekilde önceki yazımızda yorumlanmıştır.) 

Olayın üzerinden üç gün geçtikten sonra (15 Haziran 2009), Genelkurmay Başkanlığı ve Genelkurmay Askerî Savcılığı, konu ile ilgili açıklama yapmıştır.

Genelkurmay Askerî Mahkemesinin yasak koyması, yazılı ve sözlü basında meselenin tartışılmasını engelleyemedi. Geç de olsa, sorulara yeterli cevap niteliği taşımasa da Genelkurmay Başkanlığı ve Askerî Savcılık bir açıklama yapma zorunda kalmıştır.

 

Açıklamalar zihinlerdeki sorulara açıklık getirmemiştir.

Harekât Başkanlığı Genelkurmay Başkanı emir ve kuruluşunda bir karargah birimidir. Genelkurmay Başkanının emri olmadan, özellikle böyle ciddi bir konuda plan geliştiremez. Genelkurmay açıklamasında en azından Komuta katının böyle bir emir vermediği, böyle bir planın hazırlanması için bir insiyatif tanımadığı hususu yer almalıydı.

Meseleyi yargıya havale ettik demek, yeterli değildir.

Silahlı Kuvvetler, bünyesi içerisindeki suç oluşum veya ihbarları karşısında, bir taraftan adli tahkikat başlatırken, diğer taraftan, işin uzmanlarından oluşturduğu bir heyet tarafından da idarî tahkikat yaptırır. Bu sayade, uzun sürecek askeri adlî tahkikat sonuçlanıncaya kadar, söz konu olay hakkında komuta katının bir kanaata sahip olması sağlanır.

Bu meselede bu yöntemin seçilmediği anlaşılmaktadır.

Böyle olunca, Askerî Mahkemenin yayın yasağının, sanki TSK'den bir açıklama yapılmaması için konulduğu gibi bir kanaat hasıl oluyor. Çünkü bu yasağa sadece Silahlı Kuvvetler uydu. O da ancak iki gün sürdü.

Genelkurmay Başkanlığının yargıya vurgu yapması memnuniyet verici.

Ancak, yargıyı devra dışı bırakarak inançlı insanların tasfiyesi için, idarî bir organ olan, Yüksek Askerî Şûra Kararlarını kullandığı hatırlanırsa, bu mesele için idarî tahkikat başlatmamış olmasının sebebi kuşku ile karşılanır.

Meselenin aslına yönelmek gerekirken, planı ortaya çıkaran Taraf Gazetesi hakkında da suç duyurusu yapması ayrı bir garipliktir.

Genelkurmay Başkanlığına komplo kurulması ihtimali ağır basmakla beraber, Genelkurmay Başkanını istifaya veya emekliye sevk etmeye götürecek ciddiyette bir olayla karşı karşıyayız.

Meseleyi Askerî Yargının araştırması yetmez.

TBMM de konuyu araştırmalıdır. 15 Haziran 2009

Adnan Tanrıverdi

Emekli Tuğgeneral

ASDER Gnl. Bşk.

Paylaşmak ister miydiniz?

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn