Açığa Alma İşlemleri Yeterli midir? (25 Kasım 2010)

 

SİYASİ İRADE

TSK ÜZERİNDEKİ OTORİTESİNİ GÜÇLENDİRMELİDİR 

Genelkurmay Başkanlığı, iki general ve bir amiralin açığa alınma süreci ile ilgili yorumsuz bir açıklamayı sitesinde yayınladı.

Meseleyi bütün çıplaklığı ile ortaya koyarak, gelişmeler hakkında bilgilenmemizi sağlayan Genelkurmay Başkanlığına teşekkür etmek gerekir.

Bu süreçte idarenin bariz hataları var.

En büyük hata Yüksek Askerî Şûra'dadır.

 

?TBMM?yi cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men ve teşvik etmeye eksik teşebbüsten? haklarında 10-20 yıl ağır hapis istemi ile hazırlanan iddianame, sunulan mahkemece kabul edildiği halde, generaller ve amiralin terfi istemi ile YAŞ'a sunulması ve YAŞ'da da terfilerine karar verilmesi olacak şey değildir.

Aslında ilk yanlışı Bakanlıklar yapmıştır.

Haklarında çok ciddi suçlar iddia edilen askerlerin görevleri başında bulunması, bu komutanların birlikleri ile beraber tüm Silahlı Kuvvetlerin disiplinini menfi yönde etkileyeceği gibi, TSK 'nın Millet nezdindeki itibarının da aşınmasına sebep olacağı açık iken, suç isnat edilen askerlerin, hem de general/amiral seviyesindeki askerlerin, iddianamenin sunulan mahkemece kabulünden sonra, yani temmuz ayı içinde açığa alınmaması idarenin hatasıdır.

Bu basiret ve cesaret o zaman gösterilemedi.

İcranın gösteremediği cesareti, 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri göstererek, 102 şüpheli hakkında 23 Temmuz 2010 tarihinde Mahkemece tutuklama kararı verildi.

Tutuklama, açığa alınmadan daha ağır şartlar içermektedir.

Bakanlıklar şüpheli muvazzaf askerleri açığa alabilseydi, tutuklamaya gerek olmayacağı gibi, sonradan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi tarafından kaldırılsa da, açığa alınan askerlerin terfileri de söz konusu olmayacaktı. 

Şûra'nın kararına rağmen terfilerin Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca onaylanmaması, bariz hataların telafisi için isabetli bir iradedir.

Ancak Bakanlıklar, idari işlemin devamını getirememiştir.

Tutuklamaların arkasına sığınılacağına, iddia edilen suçlar gerekçe gösterilerek, bekleme sürelerini doldurduğu halde terfi ettirilmeyen general ve amiraller emekliye sevk edilmeliydi.

Açığa alınması gerekirken alınmaması, terfi ettirilmediği halde bekleme süresi dolanların emekli edilmemesi, üstüne üstlük üst rütbe görevlerine atama kararnamelerinin onaylanması Bakanların ve icranın, sürecin bu hale gelmesindeki tutukluklarıdır. 

Aynı iddianamede ismi geçen diğer muvazzafların hala görevleri başında tutulması da idari hatadır. 16 Aralık'ta yargılamalar başladığında, bu askerler duruşmalara nasıl gidip gelecekler?

Yargılama safhası ne kadar sürecek?

Görevleri ile birlikte, yargıç karşısındaki sorguları nasıl bağdaştırılacak?

Ast ve üstleri ile emir komuta münasebetleri nasıl devam edecek? 

Genelkurmay Başkanları bu süreçte suç isnat edilenlerin arkasında görünmüştür.

Bu tarafgirlik Milletin gözünden kaçmamaktadır. Aynı süreçte Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de Genelkurmay Başkanlığı ile paralel hareket etmiştir.

Halbuki şaibelilerin TSK ile ilişiği kesilebilseydi, yeni Genelkurmay Başkanı ile başlayan yeni dönem Ordumuzun gücünü ve Millet nezdindeki itibarını arttırıcı faaliyetlere imkan verebilecekti.

Suç isnat edilen muvazzafların TSK ile ilişkileri yargılamaların başlamasından önce kesilmelidir.

Bu işlem, kendilerinin emekliliklerini istemeleri ile en ehven şekilde gerçekleştirilebilir. Bu görev Genelkurmay Başkanı ve üst Komuta kademesine düşer.

Emekli olmamakta direnenler açığa alınmalıdır. Bu görev de ilgili Bakanlara düşer.

Bu iki yöntem ile ilişik kesme mümkün olamaz ise, Aralık Şûrası, zanlıları re'sen emekli etmelidir.

Artık, Ordumuzun görevlerindeki başarılarını ve Milletimize sadakatle bağlılığını konuşmak istiyoruz.

Asker, siyasî otoriteyi desteklemeli ve geçmişte yanlış işlere bulaşanları bünyesinden ayırmalıdır.

Askerlik fedakarlık mesleğidir.

Asker görevini canından üstün tutmalıdır.

Asker, kendini iddia edilen hususlarda suçsuz bile görse, mevcudiyeti TSK'ya zarar veriyorsa istifa etmesini bilmelidir. 25 Kasım 2010

Adnan Tanrıverdi

Emekli Tuğgeneral

 

 

Paylaşmak ister miydiniz?

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn