Profesyonel Ordunun Mahzurları ve Maliyeti (22 Ekim 2007)

Profesyonel Ordunun Mahzurları

 

İç Güvenlik harekât ihtiyaçları, eğitimli, özel harekât ihtiyaçlarına göre yetişmiş ve görevde devamlılığı sağlayacak yeterli hizmet süreleri için istihdam edilmiş personele ihtiyaç göstermektedir. Bu ihtiyaç, Devletimizi profesyonel orduya doğru götürmektedir. Yanlış bir iş yapıldığı kanaatindeyim. Profesyonel ordu taraftarları aşağıdaki mahzur, maliyet ve değerlendirmeleri de dikkatten uzak tutmamalıdırlar.

 

  1. Sefer Kadrosunun tamamını profesyonel yapmak mümkün değildir.(1,5-2 milyon)
  2. Sefer Kadrosunun bir kısmı ihtiyatlarla, seferde tamamlanacağına göre, kısa süre eğitim görerek terhis olan yükümlüler, seferde ihtiyaç olduğunda görevlerinde yeterli olamaz. Derleme-toparlama personelden oluşacak birliklerde, birlik ruhu da gelişmemiş olur. Dolayısıyla muharebe gücü zafiyete uğrar. Profesyonel ordularla kazanılmış savaşlar yoktur.
  3. Silahlı Kuvvetlerde, yeteri kadar farklı statüde profesyonel personel zaten mevcuttur (Subay- astsubay, kurmay olan-olmayan,  subay-General, asker-sivil memur, uzman vb.) Bunlar arasında bile statü mücadelesi vardır. Bir de artacak sözleşmeli uzmanlar, birlik içerisindeki kutuplaşmaları arttıracaktır.
  4. Askerlik, özellikle, karacı muharip birliklerde, bedeni yeterlilik ister. Uzman kadrolar, yaşları ilerledikçe, yeniçeri ocağına döner. Ticaretle uğraşanından, bedenî yeteneğini  kaybedenine kadar; ordu, görevini aksatan personel deposu haline gelir.
  5. Askerlik hizmeti vatandaşlar için bir yükümlülük olmakla beraber, aynı zamanda bir de haktır. Personel alımında, ideolojinin, yeteneğin önüne geçtiği dönemlerde, silahlı Kuvvetler Milletin silahlı gücü olmaktan çıkar, bir kısım zümre, grup ve ideolojilere hizmet eden güç haline getirilir. Askerlik yapma hakkından mahrum bırakılmanın acısını en çok YAŞ mağdurları bilirler. Onlar profesyonel askerlik yapamazlar, ama, aynı yaşam tarzını paylaşanlar, yükümlü olarak Silahlı Kuvvetlerin bünyesinde vatan savunması görevi üslenebilirler.
  6. Başlangıçta, kadrolar küçültülüp çekirdek haline indirilebilir. Ancak zaman içinde, çekirdek kadroların yetersiz hale geleceğine kesin gözü ile bakılmalıdır. Bu günkü barış kadroları zaten hizmetlerin yürütülmesi için asgari yeterli miktardır. Yani profesyonel kadroların da silahlı kuvvetlerimizin şimdiki barış kadroları miktarında olması gerekir. Bu da personel giderlerinin asgari yıllık 18-20 Milyar YTL olması anlamına gelir. Bu miktar MSB? lığının 2007 yılı bütçesine (2007 yılı bütçesi 18,2 Milyar YTL) denktir. Silahlı Kuvvetlerin modernizasyon ve işletme giderleri için bir bu kadar daha kaynağa ihtiyaç duyulacaktır. Personeli profesyonel yapacağız ama, ya kadrolar boş kalacak; ya da  profesyonel personel, demode ve gayri faal silah ve teçhizatı bekleyecek. Ya da savunma bütçesinin en az 2 misli arttırılması gerekecektir.
  7. Çok teknik ve modern silahların (Uçak gibi, gemilerin atış kontrol sistemleri gibi, Tankların atış kontrol sistemleri, füze sistemlerinin nişancıları ve Ks. K.lıkları gibi)  kritik mürettebatı ile; özel harekât timlerinin personeli  profesyonel askerlerden oluşabilir. Halen bu personelin %90?ına yakını zaten profesyoneldir.
  8. İç güvenlik harekâtı ve terörle mücadele arızî bir durumdur. Aslında bu tür mücadele için, Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı özel harekât timleri mevcuttur. Harekât ihtiyacına yetecek derecede bu birliklerin miktar ve kadrolarını, geçici olarak arttırmak yeterlidir. Hizmet tamamlanınca kadrolar tekrar ihtiyaç miktarına indirilebilir.

 

 

ÇÖZÜM:

En iyi çözüm, iç güvenlik harekât ihtiyacı için, yükümlülerden muvazzaflık hizmetleri sırasında, eğitim merkezlerindeki temel eğitimi müteakip yetenekli oldukları tespit edilenlerden, gönüllü olanlardan, ücretleri karşılığında, hizmet sürelerini 3-4 yıla çıkarmak suretiyle özel birlikler teşkil etmek ve bu birliklerin personelini özel eğitime tabi tutmak; Bunun dışında, sefer ihtiyaçları için zorunlu askerliği ve süresini kendilerine verilen kadroların görevlerini pekiştirebilecekleri süre kadar devam ettirmek daha uygundur.

 

DİKKAT:

Yeniçeri Ocağının neden lağvedildiğini, bir de Balkan Savaşındaki bozgunların sebebinin eğitimsiz, mustahfız ve redif askeri olduğunu unutmamak gerekir. 22.10.2007

Adnan Tanrıverdi

Emekli Tuğgeneral

ASDER Gnl.Bşk.

Paylaşmak ister miydiniz?

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn