TBMM'nin Tarihi Kararı (2 Mart 2003)

TBMM'i Milletimizin Ufkunda Bir Güneş Gibi Yeniden Doğdu!

Yurt dışına asker gönderilmesi ve yurt dışından asker kabulü ile ilgili ikinci Başbakanlık tezkeresi, TBMM'nin 01 mart 2003 tarihli oturumunda reddedildi. TBMM'i, iyi yorumlanması gereken, iç ve dış politikada köklü değişimleri işaret eden, tarihî bir karar vermiştir.

İç ve dış sorunların yoğunlaştığı, milletin hat safhada ekonomik sıkıntı ile meşgul olduğu, devletin dış borç batağına çareler aradığı, sosyo-kültürel farklılıkların devletin bütünlüğünü tehdit ettiği, egemenlik ve bağımsızlığın zedelendiği, çevremizde güvenliği tehdit eden ve müdahil olmamızı gerektiren süratli gelişmelerin olduğu bir dönemde; iktidarı ve muhalefeti ile TBMM'i, Milletimizin ufkunda, bir güneş gibi, yeniden doğmuştur.

 

Değişik ve yoğun baskı ve propagandanın uzun süren etkisine rağmen, kararın alınmasında katkıları bulunan, TBMM'nin Sn. Başkanına, AKP ve CHP'nin Sn. Milletvekillerine, AKP'nin Sn. Genel Başkanına, Sn Başbakan ve Bakanlar Kurulu Üyelerine, CHP'nin Sn. Genel Başkanına, Milli iradeye saygı örneğini sergileyen, Milli Güvenlik Kurulumuzun, Başkanı Sn. Cumhurbaşkanımıza, Sn. Üyeleri ve Sn. Genelkurmay Başkanımıza; konunun kamu oyunda anlaşılıp netleşmesine yardım eden basın-yayın organlarımıza ve değerli mensuplarına kalbî şükranlarımızı iletmeyi borç bilirim.

Karar Ne İfade Ediyor?

Milletimizin tamamına yakınının hissiyatına tercüman olan bu karar ile TBMM'i:

1. Herhangi bir ülkenin himayesini, dayatmasını, tehdidini ve baskısını reddetmiş; bağımsızlığı ve eşit şartlarda, hakkaniyet prensiplerine dayanan uluslararası ilişkiler kurulmasının gerektiğini işaret etmiştir.

2. Bölgesel sorunların, bölge dışı ülke ve güçleri karıştırmadan, bölge içinde, güç kullanmadan, hak ve hakkaniyet ilkelerine bağlı kalınarak ve barışı esas alarak çözülmesinin gerektiğini belirtmiştir.

3. Millî iradenin her türlü düşünce, mülâhaza ve etkilerin üstünde tutulmasının önemli olduğunu vurgulamıştır.

4. Ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlarımızın, dünyanın mevcut şartlarını dikkate alarak, ama mutlaka kendi imkân ve fedakârlıklarımızla ve Milletle dayanışma içinde çözülmesi gerektiğinin altını çizmiştir.

5. İç ve dış politika tercihlerimizin, yeni bir başlangıç teşkil edecek şekilde, cesaretle gözden geçirilmesinin zamanının geldiğini belirtmiştir.

Ne Yapmamız Gerekir?

ABD baskısı değişik şekillere bürünerek devam edecek, Irak ve bölgedeki diğer ülkeler üzerindeki askerî tehdidi sürecektir. Otorite boşluğundan doğan Kuzey Irak'taki oluşumun, meşrulaşma istikametindeki söylem ve eylemleri artarak devam edecek ve bu durumun bölgesel bir çatışmaya dönüşmesi için dış tahrikler de hızını arttıracaktır. Kıbrıs'ta çözüm istekleri, içerde ekonomik rahatlığa ulaşma talepleri hız kazanacaktır. Bütün bu gerçekler ışığında sorunlar, TBMM'nin kararına uygun şekilde çözülmelidir. Bunun için:

1. Silahlı Kuvvetlerimizin Kuzey Irak'taki unsurları sınırımızın gerisine çekilmelidir.

2. Birinci tezkere ile, üs ve limanlarda geliştirme maksatlı olarak, verilen izin çerçevesinde Türkiye'ye gelen ve çalışmalarını sürdüren ABD unsurlarının en kısa zamanda ülkemizi terk etmesi sağlanmalıdır.

3. NATO Antlaşmasının 4 ve 5 inci maddeleri dayanak gösterilerek talep edilen NATO Unsur ve Birliklerinin Türkiye'den ayrılması sağlanmalıdır.

4. Süper güçlerin iştahını çeken ve bölgedeki emellerini kabartan, Kuzey Irak'taki otorite boşluğunun giderilmesine matuf, gerçek durum da göz önünde bulundurularak, direkt ilgili ülkeler olan Irak, İran, Suriye, Ürdün ve sorunun bir tarafı durumundaki Kürt liderlerle yakın ilişki ve işbirliği tesisine çareler aranmalı; önceki söylemler terk edilerek, sorunun taraflarca kabul edilebilecek hakkaniyetli bir çözüme ulaştırılması için inisiyatif alma gayreti içine girilmelidir. Bu gayret sürdürülürken bölge dışından yapılacak müdahalelere tavır konulmalıdır. Bu meyanda Irak'ın, Kürt unsurlara karşı askerî güç kullanması ihtimalini önleyici tedbirler alınmalıdır. Kürt Liderlerin de Bölge dışı destek arama gayret ve girişimlerini önleyici davranış içinde bulunulmalıdır. Bununla paralel olarak, Güneydoğu bölgemiz insanının sosyo-kültürel sorunlarını, Milleti kaynaştırıcı ve bölge insanını devlete gönülden bağlayıcı tarzda çözüme ulaştıracak projeler uygulamaya sokulmalıdır.

5. Her şeye rağmen ABD'nin Irak'a Askerî bir harekât başlatması halinde, hava sahamız ve sınırlarımız, Türk Topraklarından Irak'a bir ABD tecavüzüne karşı kapatılmalı, Irak halkının insanî amaçlı ihtiyaçlarına cevap verilmelidir. ABD ve İsrail ile başka maksatlar için yapılmış ikili anlaşmaların geçerlilikleri, 01 Mart 2003 tarihli TBMM'i kararı ışığında yeniden incelenmelidir.

6. Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türk halkının istekleri çözüm için esas alınmalıdır.

7. Halkımızın birinci problemi olan geçim sıkıntısı ve ekonomik problemlerimiz, dış kredi, yardım ve borç yerine Milletimizle paylaşarak çözülmelidir.

8. NATO'nun bölgeyi tehdit eden üs ve tesisleri, tam anlamıyla kontrolümüz altına alınmalıdır. %99 Müslüman olan halkımızı ve Güneydoğu komşularımızı tehdit olarak gören NATO düşüncesinin değiştirilmesi için gayret içerisine girilmelidir.

9. Savunma ihtiyaçlarımız dışa bağımlılıktan kurtarılacak şekilde, yerli sanayimiz organize edilmelidir.

10. Devlet meselelerinin çözümünde hiç bir mülahaza Millî İrade ve Milletin isteğinin önüne geçmemelidir.

Devletimiz ve Hükümetimiz TBMM'nin tarihî öneme sahip bu kararından sonra yukarıdaki isteklere cevap verebilirse, iktidar ve muhalefetin de kaynaştığı Milleti ile kucaklaşmış olarak, bütün sorunlarına makul çözümler bulabilecek ve Milletimizin önüne yeni ufuklar açabilecektir. Burada sadece Hükümetimize değil Devletimizin bütün organlarına önemli görev ve sorumluluklar yüklenmektedir. Önemli olan TBMM'nin kararını doğru anlamak ve doğru adımlar atabilmektir.

02 Mart 2003

Adnan Tanrıverdi
Emekli Tuğgeneral

Paylaşmak ister miydiniz?

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn